התארגנות בוקר רגועה ונעימה- יש דבר כזה

הבוקר הוא מעבר חד בין מנוחה לעֵרוּת, בין רפיון הגוף והרוגע בשינה לבין הפעלתו של הגוף מחדש ויציאה אל היום. זה אחד הזמנים היותר לחוצים ביום ובאופן טבעי מכיל הרבה מתח ועצבים. איך אפשר להקל על התארגנות הבוקר והיציאה מהבית ולהנעים את האווירה בבית ובמשפחה בבוקר?

השלב הזה ביום של  התארגנות הבוקר עם הילדים, עד שהם קמים, כמה פעמים כבר הערתם אותם והם עדיין במיטה וכבר עוד 20 דקות צריך לצאת מהבית והם עוד לא לבושים, עוד לא צחצחו שיניים, עוד לא נעלו נעליים, עוד לא הסתרקו, עוד לא…

כמה דקות אחר-כך מגיעה השעה לצאת מהבית ואז כשהם כבר מאורגנים ליציאה, אחרי צעקות ואיומים, הם נזכרים… רק לקחת את הצעצוע הזה לדרך, רק לקחת עוגייה , רק לסיים את השוקו, רק להחליף חולצה ברגע האחרון, רק…

עוד בקושי התעוררנו, עוד לא התחיל היום וכבר ריבים, מאבקים, משאים ומתנים…

ואתם נקרעים בין הרצון שלכם לבוקר זורם ורגוע איתם ופרידה קלה בשער הגן, בה"ס לבין הרצון לעמוד במחויבויות שלכם ולהגיע בזמן לעבודה. קונפליקט פנימי, לאיזה רצון להקשיב?

שמשפיע על האווירה והיחסים עם הילדים ומייצר מתח וכיווץ שמורגש כמעט בכל שריר בגוף ועצבים- כמה עצבים כי צריך כבר להתארגן ולצאת.

למה כל העצבים האלה על הבוקר?

סדר היום עם הילדים מלא במעברים כל הזמן. החל מהקימה בבוקר דרך ההתארגנות והיציאה מהבית לאורך כל היום גם בגן ובבית הספר, עד ההתארגנות של סוף היום ברצף של ארוחת ערב- מקלחת- השכבה- הרדמות. זה יכול להרגיש שהריבים והמאבקים האלה אורבים בכל פינה של היום. וזה מתיש, מעצבן ומתסכל מאוד ומתחת לזה זה עצוב וכואב- כי זה מחלחל ליחסים עם הילדים ונאסף שם.

הבוקר הוא מעבר חד בין מנוחה לערות, בין רפיון הגוף והרוגע בשינה לבין הפעלתו של הגוף מחדש ויציאה אל היום. בין זמן לילה שקט לרעש הגן או בית הספר- הרבה אנשים מסביב, פעילויות רעשים מהרחוב ומקצב מהיר.

גם במעבר של ההתעוררות וההתארגנות בבוקר, כמו בשאר המעברים, מתקיימים 4 השלבים של המעבר:

פרידה (מהלילה, השקט, החמימות והנעימות שבמיטה ובשינה)

שהייה (התעוררות אל היום- איזה יום היום? מה קורה עכשיו?)

מפגש (התארגנות ליציאה, לפגוש את בני הבית בבוקר חדש)

הכרות (איך אני מרגיש היום? מי חבר שלי היום?)

 ילדים שקשה להם במעברים, זקוקים להדרגתיות- זקוקים ל'גשר' שימתן להם את חווית המעבר בכלל ובפרט בבוקר שהוא כאמור מעבר חד יותר.

ההבנה הזאת בפני עצמה מאפשרת התבוננות והתכוננות אחרת לזמן של הבוקר עם הילדים ולמעבר הזה של ההתעוררות וההתארגנות בבוקר, אשר ישפיעו במעגלים מתרחבים על: האווירה בבית בבוקר, המשך היום ועל היחסים עם הילדים.   

ואם בא לכם עוד, אז יש עוד דברים שאפשר לעשות כדי להקל על התארגנות הבוקר.

מתחילים את היום בטוב- איך להקל על התארגנות הבוקר?

בואו נדבר על זה….

שיחה מחוץ לסיטואציה

זאת שיחה שמתקיימת במרחק זמן מהארוע למשל אחר-הצהריים (הארוע= הריבים, הויכוחים, המאבקים בהתארגנות הבוקר)

שיחה מחוץ לסיטואציה זאת שיחה שמתקיימת כאשר גם אתם וגם הילדים פנויים לשיחה בנינוחות, רצון והסכמה של הצדדים לשיחה.

בשיחה:

מגדירים את הארוע למשל: אני רוצה שנדבר על ההתארגנויות בבקרים ועל היציאה מהבית

לתת לילד אפשרות לשתף את מה שקורה לו. אפשר גם לשאול: קשה לך לקום בבוקר? אתה לא אוהב להתעורר מוקדם? אפשר להמשיך לשאול גם מתוך התשובות שעלו. למשל אם הוא משתף שקשה לו לקום ולצאת מהמיטה, לשאול אותו- כייף לך להישאר במיטה ולהתכרבל? אם יענה כן כדאי לתת לזה לגיטימציה ולהיות שם באמפתיה- ממקום שמכיר בקושי לצאת מהמיטה והשמיכה בבוקר ובפרט בחורף כשקר (ואולי גם אתם חוויתם את זה בעבר?) זה קודם כל מראה לילד שלכם שאתם יודעים על מה הוא מדבר ואתם מבינים אותו ויודעים איך זה מרגיש, ושבסך- הכל זה טבעי ונורמלי, ובפני עצמו אין עניין– זאת לא בעיה,

זה פשוט רצון עמוק להישאר עטוף ומוגן כמו שהוא מרגיש במיטה או רצון לעוד מנוחה או פשוט להיות בהקשבה למקצב הטבעי שלו בהתעוררות וההתארגנות. וגם בהמשך זה משהו להתייחס אליו בשלב הפתרונות היצירתיים- יכול לתת כיוון לפתרון או חלק ממנו.   

לשתף אותו מה קורה לך אחרי ששיתף במה חשוב לו ומה היה רוצה ביחס לזמן הזה בבוקר של ההתעוררות וההתארגנות  אפשר לבדוק איתו האם הוא פנוי לשמוע? ואז, כשיענה כן, לשתף אותו, בטון ענייני לא מאשים או כזה שיוצר הפחדה ובושה, בקונפליקטים ובקושי שלך בבקרים (כמובן בהתאם לגיל ולאישיות הילד)

ולשתף אותו שמצד אחד גם חשוב לך לשמור על האווירה בבית בבוקר כשמתעוררים ומתארגנים- שתהיה אוירה נעימה, רגועה, שמחה ליום שמגיע ומצד שני גם חשוב לך להגיע לעבודה בזמן ולעמוד במחויבות והאחריות שלך לעבודה (לפעמים גם מצטרף לזה המעבר הבא של הפרידה בשער הגן או בית הספר). 

למצוא פתרון משותף ויצירתי יחד שיעזור בקימה, בהתארגנות באווירה נעימה ורגועה וביציאה קלה בבוקר מהבית.

לדוגמה: אם הוא אוהב להישאר עוד במיטה ולקום לאט- אפשר להעיר יותר מוקדם ולתת את הזמן הזה במיטה. אם אוהב להתכרבל בשמיכה אפשר שמהשמיכה העבה יעבור לשמיכה נעימה, עוטפת ויותר דקה ויתלבש כשהוא עטוף בשמיכה הזאת. אפשר להמציא עוד הרבה פתרונות שמתאים להתנהלות שלכם בבית ועדיין מאפשרים להתייחס גם לרצונות שלך וגם לרצונות של הילד תוך שמירה על אוירה נינוחה ונעימה.

עוד דוגמה: ילדים אוהבים לשחק- זאת שפה שלהם- הנה פתרון יצירתי שהמצאתי כשהבת שלי היתה קטנה ולא היה לה חשק לקום בבוקר, הייתי לוקחת את הבגדים שהכנו ערב קודם ומחביאה אותם במקומות שונים בחדר שלה ומשחקת איתה 'חם- קר' על חלקי הלבוש השונים: חולצה, מכנסיים גרביים (בחורף גם קפוצ'ון) וכו' אחרי שהיתה מוצאת ואחרי שנהנתה מהמשחק שלנו על הבוקר- מענה על רצון בכייף וזמן משותף- כבר היתה מתלבשת בקלות ובכייף.